Coachen

Wat is coachen en wanneer ga je naar een coach?

Wat doet coaching?
Coachen betekent letterlijk iemand van A naar B brengen. Je loopt tegen een probleem aan in jouw leven en je weet niet hoe je ermee om kunt gaan: je hebt al wat dingen geprobeerd en toch blijft het probleem terugkomen. Met behulp van coaching krijg jij inzicht in wat je kunt doen aan jouw situatie.
Zo zal je bewust worden van jouw eigen gedrag, van jouw gedachten en jouw gevoel. Wat gaat er al wél goed en wat kun je al inzetten om jouw huidige probleem hanteerbaar te maken? En waar kan de coach jou bij ondersteunen? Als coach laat ik jou je verhaal vertellen, ik stel vragen zodat jij jezelf beter leert begrijpen en laat jou tijdens een sessie ervaren wat jij nodig hebt om jouw doelen en wensen na te streven.  

Ieder mens is anders, leert anders, waardoor de sessies en het coachingstraject voor jou op maat worden gemaakt. Ben jij meer een doener? Dan worden de coachsessies lekker praktisch. Ben je meer een denker en analyseer je veel? Ook daar zal ik als coach op aansluiten. Mijn belangrijkste doel is dat jij je tijdens de sessies fijn en begrepen voelt, zodat jij echt stappen kunt zetten naar jouw doel.

autumn forest, nature, tree

Wanneer naar een coach en wanneer naar een psycholoog?

Wanneer ga je nou naar een coach en wanneer ga je in therapie bij een psycholoog?
Een psycholoog focust zich veelal op het verleden: daar waar gebeurtenissen hebben plaatsgevonden die vandaag de dag nog steeds (onbewust) impact op jouw leven hebben. Denk bijvoorbeeld aan (hevige) traumatische ervaringen. Een psycholoog heeft gerichte kennis en methodieken die de cliënt de mogelijkheid bieden om het probleem aan te pakken bij de kern (waar komt het vandaan?) en wat kunnen we doen zodat jij je weer capabel genoeg voelt om je leven zelfstandig aan te kunnen pakken.

Een coach heeft een andere aanpak. Hoewel het verleden zeker wordt meegenomen (vooral wanneer blijkt dat er toch iets prominents in het verleden heeft plaatsgevonden) focust een coach zich op het nu en op de toekomst. Ja, je hebt jouw verleden en ervaringen: wat kun je er nu aan doen om ermee om te gaan? Wat wil je na het coachingstraject kunnen? We gaan praktisch aan de slag met oefeningen: op een zachte, ondersteunende manier wordt voor jou een spiegel voorgehouden: wat helpt jou nu niet, en wat zou jou wél kunnen helpen? En wat heb jij daarvoor nodig?

Kortom, een psycholoog focust zich meer op het verleden (waar komt het probleem vandaan?) en een coach houdt zich bezig met wat jij nu nodig hebt om jou beter te voelen.

Coaching en vergoedingen?

Afhankelijk van jouw zorgverzekeraar worden de sessies bij de
psycholoog meestal wel vergoed. 

Een coach wordt meestal niet vergoed door de zorgverzekeraar.
Sommige werkgevers doen dit wel voor hun werknemers. Overleg met jouw werkgever wat de mogelijkheden voor jou zijn. 

Hoe ziet een coachingstraject eruit?

Wanneer na het intakegesprek blijkt dat ik jou kan helpen en jij voldoende vertrouwen hebt in mij om jou te coachen, maak ik een coachplan: ik stel jou werkvormen, oefeningen en coachvormen voor die jou kunnen ondersteunen in jouw vraagstuk. Je mag altijd bepalen of jij het ergens wel of niet mee eens bent; het is tenslotte jóuw coachingstraject.
Vervolgens stel ik een coachcontract op met hierin jouw genoemde doelen tijdens het intakegesprek: deze doelen worden de leidraad gedurende het gehele traject. Wanneer nodig stellen wij de doelen bij, en ook dit leggen wij weer vast. Op deze manier ben jij altijd in leiding van jouw eigen ontwikkeling.

Werkvormen en methodes
Mijn streven als coach is om de gesprekken zo natuurlijk mogelijk te laten verlopen. Ook streef ik ernaar om altijd op een verantwoorde manier te coachen. Ik gebruik werkvormen en methodes die ik tijdens mijn opleiding Toegepaste Psychologie heb geleerd, uit vakliteratuur heb gehaald en eigen heb gemaakt.

Methoden die ik tijdens een sessie o.a. kan inzetten:

  • Oplossingsgericht coachen
  • Voice Dialogue: herken de verschillende kanten van jezelf
  • Wandel- en natuurcoaching
  • Mindfulness in coaching
  • RET (Rationeel Emotieve Therapie)
  • Emotiecoaching

Een paar voorbeelden van werkvormen:

  • Omgaan en leren van het verleden
  • Ontdekken van jouw innerlijke wereld
  • Zelfvertrouwen opbouwen
  • Nee-zeggen
  • Communcicatiestijlen
  • Omgaan met emoties
  • Energiebalans
  • Prioriteiten stellen
  • Stappen naar de toekomst
  • Kernkwadranten (wat kun je goed, wat is jouw valkuil, uitdaging en waar kun jij niet tegen, wat irriteert jou?)

Heb je nog vragen over bovenstaande informatie? Je kunt mij altijd even mailen of bellen om jouw vragen te stellen. Ik help je graag.

Enthousiast geworden om jezelf te ontwikkelen met behulp van coaching?